Vaccinul împotriva coronavirus, inutil: câți oameni nu vor să se vaccineze, din principiu

de: Alexandru Puiu
12 08. 2020

În timp ce o mare parte din populația lumii speră să revină la normal prin intermediul unui vaccin, numărul celor care nu l-ar accepta niciodată este absolut șocant.

În fiecare zi, pe continentul american, sunt înregistrate aproximativ 100.000 de cazuri de Covid-19. Aproximativ jumătate dintre ele sunt depistate în Statele Unite ale Americii, epicentrul mondial al pandemiei. Partea tristă este însă că, în țări precum Argentina sau Columbia, unde pandemia se mai domolise, numărul de cazuri a crescut din nou până la un nivel îngrijorător.

Informarea pe marginea acestui subiect vine la directorul regional al Organizației Mondiale a Sănătății, potrivit Reuters. ”Regiunea noastră rămâne sub ghearele Covid”, a spus ea în cadrul unei ședințe informative de la Washington, alături de alți directori de Organizații de Sănătate din Americi. Oficialul a spus că perturbarea serviciilor de sănătate s-a reflectat și într-o creștere a bolilor care erau sub control, precum tuberculoză, HIV și hepatită.

În aceeași perioadă în care Carissa Etienne și-a manifestat îngrijorarea pe marginea cazurilor de Covid-19, un sondaj realizat de Gallup confirmă că un trend îngrijorător în privința adopției vaccinului.

O treime dintre americanii chestionați, după cum se poate vedea și în graficul de mai jos, sunt gata să refuze administrarea vaccinului. Este absolut irelevant dacă acesta este gratuit și certificat de către autorități. Conspiraționiștii sunt împotriva vaccinului, iar numărul lor nu este deloc mic.

Conform statista.com, sondajul sintetizat în imaginea de mai jos a fost realizat în perioada 20 iulie – 2 august. În ceea ce privește corelația dintre convingerile politice și disponibilitatea la vaccin, 81% dintre democrați ar fi dispuși să fie vaccinați, în schimb doar 53% dintre republicani au spus că ar fi dispuși.

La capitolul vârstă, 76% dintre americanii cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani s-ar vaccina. De asemenea, și 70% dintre cei cu vârste de peste 65 de ani s-ar vaccina, în timp ce persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 64 de ani sunt cele mai reticente, doar 59% s-ar vaccina.

Deși studiul a fost realizat doar în SUA, având în vedere reticența din de în ce mai mare la vaccinuri din România, este improbabil ca valorile de mai jos să fie semnificativ mai diferite în cea mai mare parte a Europei. Eventual, în țările nordice este posibil ca lucrurile să arate un pic mai roz.